Επαγγέλματα με προοπτικές χωρίς πτυχίο ΑΕΙ

Σίγουρα ένα πτυχίο ΑΕΙ μπορεί να βοηθήσει στην αναζήτηση εργασίας, αλλά δεν είναι ο μόνος δρόμος. Δες μερικά επαγγέλματα που δεν χρειάζονται πτυχίο για να εξελιχθείς.
Επαγγέλματα με προοπτικές χωρίς πτυχίο ΑΕΙ

Δεν κατάφερες να μπεις σε κάποια ανώτατη σχολή. Ε και, τι έγινε; Υπάρχουν πολλά  επαγγέλματα , τα οποία έχουν ξεπεταχτεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, που δεν το απαιτούν, ενώ προσφέρουν προοπτικές για να εξελιχθείς και να αναδειχθείς – αν φυσικά το προσπαθήσεις.

Δες παρακάτω μερικά από αυτά και πάρε ιδέες για τη νέα σου καριέρα.

Μπαρίστα

Η Ελλάδα είναι η χώρα του καφέ, και, αν η ιεροτελεστία της παρασκευής του σε ιντριγκάρει, είσαι στο σωστό σημείο.  Για να φτάσεις στο απόλυτο επίπεδο εμπειρίας όμως, χρειάζεσαι και την κατάλληλη καθοδήγηση και εκπαίδευση. Εδώ έρχεται το WSPC (Wine & Spirit Professional Center), ο μεγαλύτερος φορέας εκπαίδευσης Κρασιών, Αποσταγμάτων και Οινοχοΐας της νοτιοανατολικής Ευρώπης με τη νέα εκπαιδευτική ενότητα του Καφέ, του Τσαγιού και του Κακάο, σε συνεργασία με το Beverage Standards Association (BSA) της Μεγάλης Βρετανίας. Στο υπερσύγχρονο Coffee-Cocoa-Tea Lab, θα μάθεις όσα χρειάζονται για να ενταχθείς πλήρως στον κλάδο, θα διευρύνεις τις γνώσεις σου και θα αποκτήσεις όλα τα απαραίτητα εφόδια για να εξελιχθείς σε έναν περιζήτητο μπαρίστα.

Οινοχόος

Οίνος ευφραίνει καρδίαν λένε, και, αν υπάρχει ένα αλκοολούχο συνοδευτικό που ταιριάζει υπέροχα με κάθε πιάτο της ελληνικής κουζίνας, αυτό είναι το κρασί. Ο κλάδος του κρασιού γνωρίζει άνθιση στην χώρα που τυγχάνει να βγάζει μερικές από τις καλύτερες ποικιλίες παγκοσμίως. Αν λοιπόν θες να βυθιστείς στον μαγικό του κόσμο, τότε τίποτα δεν σε εμποδίζει από το να αποκτήσεις τον τίτλο Master of Wine, για να γίνεις επικεφαλής ομάδας Οινοχόων ή κάποιο από τα υπόλοιπα οινικά διπλώματα του φορέα όπως το WSET Level 4 Diploma (Επικεφαλής Οινοχόος) ή το WSET Επίπεδο 3 Κρασί (Βοηθός Οινοχόου).

Bartender

Με την αγορά της εστίασης να έχει μεγαλώσει εντυπωσιακά τα τελευταία χρόνια, το... χολιγουντιανό επάγγελμα του bartender είναι περιζήτητο, μιας και τα μπαρ είναι σταθερή αξία για δουλειά στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Αν σε ιντριγκάρει η ιδέα του να βρίσκεσαι πίσω από μια μπάρα και να σερβίρεις τον κόσμο ποτά και ψαγμένα cocktail, τότε οφείλεις να εξειδικευτείς καταλλήλως. Σημείωσε λοιπόν το WSET L1 Award in Spirits, για να μπεις στον τομέα των Αποσταγμάτων, και να αποκτήσεις ουσιαστική βάση γνώσης και καλλιέργειας ικανοτήτων σχετικά με τα αποστάγματα και τα στυλ τους, αλλά και το προχωρημένο WSET L2 Award in Spirits, για να μάθεις, μεταξύ άλλων, το σωστό σέρβις, την πώληση, την αγορά λικέρ και αποσταγμάτων και τη σωστή διαχείριση κάβας.

Social Media Manager

Δεν ξέρουμε αν το έχεις πάρει χαμπάρι, αλλά δεν υπάρχει εταιρεία ή επιχείρηση πλέον που να μη θέλει να έχει ισχυρή θέση στα social media. Facebook και Instagram πρωτοστατούν στην κούρσα για αυξημένα κέρδη και όσοι γνωρίζουν πώς να τα χειριστούν σωστά είναι περιζήτητοι. Αν λοιπόν έχεις ταλέντο στην επικοινωνία και ξέρεις να τα χειρίζεσαι σωστά, τότε ένα σεμινάριο digital marketing είναι ό,τι πρέπει για να εξελιχτείς στον χώρο.

Web Designer/Προγραμματιστής/Developer

Το μέλλον είναι... ονλάιν και τα επαγγέλματα που εξειδικεύονται στο κομμάτι του προγραμματισμού και του κώδικα γίνονται ανάρπαστα. Από δημιουργία ιστοσελίδων και e-shops μέχρι κατασκευή εφαρμογών για κινητά και εξειδικευμένου software για επιχειρήσεις ο συγκεκριμένος τομέας γνωρίζει τεράστια άνθηση στις ημέρες μας και δεν απαιτεί πανεπιστημιακό πτυχίο. Φυσικά η εμπειρία και η προϋπηρεσία επιβραβεύεται, αλλά ακόμα και με έναν βασικό  κύκλο σεμιναρίων μπορείς να ξεκινήσεις δυνατά. 

Μεσίτης

Αν είσαι επικοινωνιακός και σου αρέσουν οι πωλήσεις, είσαι ευέλικτος και σου αρέσει το «παζάρι», τότε η δουλειά του μεσίτη πιθανώς να σε ενδιαφέρει. Το περιβάλλον λόγω κρίσης δεν είναι ό,τι καλύτερο, όμως ευκαιρίες υπάρχουν και αν το λέει η καρδιά σου μπορείς να εξελιχτείς και να χτίσεις σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα πελατολόγιο. Για να λάβεις τη σχετική άδεια, αρκεί να έχεις απολυτήριο Λυκείου. Τόσο απλά.

Τεχνίτης Περιποίησης Χεριών και Ποδιών

Αρκετά δημοφιλές επάγγελμα, αυτό του «μανικιουρίστ/πεντικιουρίστ» όπως είθισται να αποκαλείται, ασχολείται με τον καλλωπισμό των άκρων και είναι μια ειδικότητα που μπορείς να πάρεις φοιτώντας σε ένα οποιοδήποτε ΙΕΚ. Απαιτεί αρκετή πρακτική για να γίνεις εξπέρ βέβαια, αλλά μετά αν «το’χεις»- ειδικά στις δημόσιες σχέσεις- μπορείς εύκολα να δουλέψεις ως υπεύθυνος καταστήματος ή να ανοίξεις τον δικό σου χώρο.

Κομμωτής

Κόψιμο, βαφή, χτένισμα, εντυπωσιακά κουρέματα. Αν τα μαλλιά είναι κάτι που ανέκαθεν σε ιντρίγκαρε τότε το επάγγελμα του κομμωτή είναι για σένα. Μπορείς να πάρεις την άδεια τελειώνοντας κάποιο σχετικό ΙΕΚ και κάνοντας πρακτική, και με αυτή μπορείς μετά να δουλέψεις ως υπεύθυνος κομμωτηρίου ή αν όλα πάνε καλά, να ανοίξεις το δικό σου και να γίνεις ο νέος Τρύφων Σαμαράς (λέμε τώρα). Εδώ επίσης χρειάζεται ο ενδιαφερόμενος να έχει τάση για επικοινωνία. Αν και τα μαλλιά είναι εγγύηση, τα μεγάλα πελατολόγια φτιάχνονται με πολύ μπλα μπλα και καλή διάθεση.

Σεφ

Πειραματίζεσαι διαρκώς στην κουζίνα σου και η καραντίνα σε έκανε… εξπέρ στα σπιτικά μαγειρέματα; Μήπως να δοκιμάσεις να το πας ένα σκαλί παραπάνω; Σπουδάζοντας τη μαγειρική τέχνη σε κάποια ιδιωτική σχολή μαγειρικής ή ΙΕΚ και με όχημα τη φαντασία και το μεράκι σου, τίποτα δεν σε εμποδίζει από το να διαπρέψεις στον χώρο. Σίγουρα θα χρειαστεί μπόλικη δουλειά στην αρχή, αλλά όπως και σε κάθε επάγγελμα πρέπει να ξεκινήσεις από τα χαμηλά για να φτάσεις ψηλά – αν φυσικά το λέει η καρδιά σου (και η κουζίνα σου).

Μασέρ

Παραδοσιακό Ταϊλανδέζικο, Μπαλινέζικο, Αγιουρβεδικό, Deep Tissue, ολιστικό με πέτρες. Τα είδη μασάζ είναι άπειρα, όσες και οι ειδικότητες με τις οποίες μπορείς να ασχοληθείς αν (κυριολεκτικά) πιάνουν τα χέρια σου. Στην Ελλάδα δεν απαιτείται κρατικό χαρτί για να ασκήσει κάποιος το επάγγελμα, έτσι, αν σε ενδιαφέρει να ασχοληθείς με το μη Ιατρικό ή μη θεραπευτικό μασάζ τα σεμινάρια είναι δεκάδες.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v